De strijd om de toekomst

november 27, 2018 Uit Door Addie Schulte

toekomstIn februari 2019 is mijn boek ‘De strijd om de toekomst – Over doemscenario’s en vooruitgang’ verschenen bij uitgeverij Cossee.  In dit boek onderzoek ik neergangstheorieën over actuele kwesties als migratie, neoliberalisme, robotisering en  klimaatverandering. Ik onderzoek hoe deze denkbeelden zich de afgelopen decennia hebben ontwikkeld en welke invloed zij hebben op het beeld van onszelf en van de wereld. Ook zet ik ze af tegen het nog steeds belangrijke idee van de vooruitgang.

Doemscenario’s over migratie, klimaat, technologie en economie beheersen al jaren het debat over de toekomst. In dit boek onderwerp ik die aan een grondige analyse, net als het idee van de vooruitgang. Daarbij passeert een scala aan vooraanstaande en opkomende denkers, zoals Paul Scheffer en Frits Bolkestein, Naomi Klein en Michael Ignatieff, Steven Pinker en Rutger Bregman. Wat zeggen de angsten voor de migrant, of voor de Apocalyps, over onszelf?
Dit boek geeft kritische instrumenten om de ideeënstrijd over de toekomst te ontleden. Het laat zien dat neergangstheorieën onderdeel zijn van het politieke debat: ze kunnen worden gebruikt om ons voor het karretje
van elk mogelijke ideologie te spannen, omdat ze ons ook een betere wereld beloven. Maar wie echt op een andere manier naar onze toekomst wil kijken, zal daarin ruimte moeten laten voor twijfel en onzekerheid.

verschijnt 27 februari 2019 |ca. 272 blz.
ca. € 21,99 | isbn 978 90 5936 834 7 |
e-book  ca. € 9,99 | e-isbn 9789059368392

Aanschaffen?

Bestel het boek hier bij Bol.com.

Bestel het boek hier bij Athenaeum Boekhandel.

 

——————————————————-

Publiciteit

Over en naar aanleiding van De strijd om de toekomst:

Politicoloog Jonathan Holslag: “Een prikkelend boek en een welkom pleidooi voor twijfel en nuance, al was het maar omdat in elke dreiging van een neergang een kans schuilt om een nieuwe opmars te beginnen.”

Ingezonden artikel in de Volkskrant, Het klimaatdebat verdient veel meer scepsis, 23 februari 2019

Fragment uit de inleiding bij Athenaeum Boekhandel 

Interview in het Nederlands Dagblad: Historicus Addie Schulte: Doemdenken? Doe niet alsof zekerheid bestaat

Toekomstverkenner Joks Jansen: “Interessante reflectie van @Addieschulte op hedendaags toekomstdenken, dat permanent laveert tussen euforie en depressie. Om de klippen daartussen te omzeilen is onbestemdheid en openheid nodig. Juist als het om de toekomst gaat moeten we het onzekere voor het zekere nemen!”